wtorek, 16 lipca 2013

Kluski Śląskie + sos pieczarkowy

Uwielbiaaaaam...  :) proste i smaczne:)

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana 
1 jajko
1 łyżka masła

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i czekamy aż ostygną. 
Dodajemy łyżkę masła i tłuczemy. Czekamy aż ostygną. 
Powierzchnię masy ziemniaczanej wyrównać. 
Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka i w to miejsce dodać mąki ziemniaczanej, potem dołożyć tą wyciągniętą część, dodać jajko. 
Formować kulki, robić dziurki i wrzucać na lekko osolony wrzątek... jak wypłyną... wyjąć :)

Sos... 
pieczarki
cebula
śmietana 30%
masło
sól, pieprz
chilli
matka pietruszki

pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię z masłem. Przykrywamy żeby pieczarki puściły sok. Na osobnej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy pieczarki puszczą sok, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cebulę, śmietanę, przyprawiamy. Jak sos będzie gotowy dodajemy posypujemy pietruszką i wylewamy na kluski :)











2 komentarze: