Czekolada:
- jedzenie sporych ilości czekolady poprawia zdrowie naszego serca
- Dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów- chroni przed nowotworami i wspomaga układ odpornościowy
- zapobiegają też chorobom układu krążenia
- afrodyzjakkkkkkkkkkkkkkk
Mus:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej
• 3 duże jajka
• 2 łyżeczki kakao
• 115 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
- W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
- Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.
Czekolada? No, a jak :)
OdpowiedzUsuńMus wygląda idealnie. :)
OdpowiedzUsuń