środa, 17 lipca 2013

Mus czekoladowy... ulubiony...

Mario Droga:) ze specjalną dedykacją dla Ciebie... trochę warzyw :D hahahahahaha 

Czekolada:


  1.  jedzenie sporych ilości czekolady poprawia zdrowie naszego serca
  2.  Dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów- chroni przed nowotworami i wspomaga układ odpornościowy
  3. zapobiegają też chorobom układu krążenia
  4. afrodyzjakkkkkkkkkkkkkkk


Mus: 
 100 g masła 
 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej 
 3 duże jajka 
 2 łyżeczki kakao 
 115 g drobnego cukru do wypieków 
 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody





  • W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
  • Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. 

2 komentarze: