sobota, 28 września 2013

Pesto z bazylii

Bazylia na dobre zadomowiła się w naszych domach głównie za sprawą kuchni włoskiej, którą Polacy kochają wyjątkowo. Również w swojej kuchni używam jej gdzie tylko mogę. Oprócz fantastycznego zapachu i wyjątkowego smaku ma właściwości:
  • wzmacniające;
  • przeciwzapalne;
  • ściągające;
  • przeciwbólowe;
  • antybakteryjne;
  • pobudzające;
  • relaksujące;
  • przeciwgorączkowe;
  • wspomagające standardowe formy leczenia.
Zestaw czosnku i bazylii  wespół z orzeszkami piniowymi, oliwą, parmezanem i pieprzem to jeden z naszych ulubionych potraw. 
Do dzieła:)

  • liście bazylii z 1 doniczki
  • 1  ząbkek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni) + zostawić parę do wrzucenia na makaron
  • 20 g tartego parmezanu + do posypania porcji makaronu
  • 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiając solą morską i pieprzem.

Sos pesto połączyć z ugotowanym makaronem, posypać orzeszkami pinii  i parmezanem. :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz