CIASTO:
• 25 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 szklanki ciepłego mleka
• 100 g mąki pszennej
• 250 g mąki gryczanej
• 1 żółtko
• 50 ml roztopionego masła
• 1 łyżeczka soli
• olej roślinny do smażenia
- Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
TAGIATELLE Z CUKINII:
1 cukinia z której obieraczką do warzw robimy tagiatelle, wrzucamy na patelnię z masłem, solą, pieprzem, szafranem, podlewamy 4 łyżkami wrzątku.
MUS KOPERKOWY:
Do miksera wrzucamy odcięte góry kilku łodyg koperku, 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, sól, pieprz, chilli
Rumiane bliny dekorujemy jogurtem bałkańskim, musem koperkowym, łososiem wędzonym, kładziemy obok cytrynę i tagliatelle z cukinii :)
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń