niedziela, 1 września 2013

Bliny z musem koperkowym, łososiem i tagliatelle z cukinii


CIASTO:

25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
żółtko
50 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia



  • Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.


TAGIATELLE Z CUKINII:

1 cukinia z której obieraczką do warzw robimy tagiatelle, wrzucamy na patelnię z masłem, solą, pieprzem, szafranem, podlewamy 4 łyżkami wrzątku. 



MUS KOPERKOWY:
Do miksera wrzucamy odcięte góry kilku łodyg koperku, 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, sól, pieprz, chilli 



Rumiane bliny dekorujemy jogurtem bałkańskim, musem koperkowym, łososiem wędzonym, kładziemy obok cytrynę i tagliatelle z cukinii :)




1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń