z różnych względów, tym razem, kupiliśmy mrożone...
- krewetki http://alma24.pl/produkt/270096335/krewetki-surowe-obrane-31%25252f40
- oliwa
- czosnek - 3 lub 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
- natka pietruszki - drobno posiekana
- papryka suszona w płatkach - ostrość wedle uznania
- sól
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- cytryna
- 1 szkl. białego wytrawnego wina - dodoajemy już na patelnię, ma się zredukować
Dzień wcześniej robimy marynatę i wkładamy do niej krewetki. Krewetki podsmażamy w marynacie do zaróżownienia , dolewamy wino i smażymy jeszcze chwilę, aż "sok" zrobi się nieco gęstszy. Podajemy z kawałkami cytryny, którą skraplamy krewetki przed spożyciem :)
Idealna do tego jest:
- bagietka
- sałatka
Sałata:
1 pomarańcza
1 grapefruit
czarnuszka
sezam
sałata
żurawina
sos: 1 łyżeczka miodu, oliwa, olej konopny, miód, ocet balsamiczny biały, ocet balsamiczny cytrynowy, ocet balsamiczny o smaku owoców leśnych, 1 łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz.
Zawsze w pierwszej kolejności robię sos, wrzucam owoce a na samym końcu sałatę, mieszam tuż przed posiłkiem, aby sałata zwyczajnie nie opadła :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz