wtorek, 1 października 2013

Krewetki... prosto i najsmaczniej

...uwielbiamy i się nimi zajadamy... mistrzem jest Mąż mój w ich przygotowaniu :)
z różnych względów, tym razem, kupiliśmy mrożone...

  1.  krewetki http://alma24.pl/produkt/270096335/krewetki-surowe-obrane-31%25252f40
  2. oliwa
  3. czosnek - 3 lub 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  4. natka pietruszki - drobno posiekana
  5. papryka suszona w płatkach - ostrość wedle uznania
  6. sól
  7. świeżo zmielony pieprz kolorowy
  8. cytryna
  9. 1 szkl. białego wytrawnego wina - dodoajemy już na patelnię, ma się zredukować
Dzień wcześniej robimy marynatę i wkładamy do niej krewetki. Krewetki podsmażamy w marynacie do zaróżownienia , dolewamy wino i smażymy jeszcze chwilę, aż "sok" zrobi się nieco gęstszy. Podajemy z kawałkami cytryny, którą skraplamy krewetki przed spożyciem :)

Idealna do tego jest:
  1. bagietka
  2. sałatka
Sałata:

1 pomarańcza
1 grapefruit
czarnuszka
sezam
sałata
żurawina
sos: 1 łyżeczka miodu, oliwa, olej konopny, miód, ocet balsamiczny biały, ocet balsamiczny cytrynowy, ocet balsamiczny o smaku owoców leśnych, 1 łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz.
Zawsze w pierwszej kolejności robię sos, wrzucam owoce a na samym końcu sałatę, mieszam tuż przed posiłkiem, aby sałata zwyczajnie nie opadła :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz