niedziela, 19 stycznia 2014

Proste bułeczki pszenne

Mamy taki niedzielny rytuał... w niedzielę jemy zawsze do śniadania pieczywo prosto z pieca ;)
1 małe jajko 
200 ml zimnego mleka 
8 g świeżych drożdży 
2 łyżeczki cukru 
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 
340 g białej mąki 
7 g soli morskiej 
do posypania: co kto lubi 

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma. 
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. 
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min. 

1 komentarz:

  1. To ja będę cię odwiedzać w te niedzielne poranki ,wspaniałe bułeczki.

    OdpowiedzUsuń